Les 3 (Cyberpesten)

Tijdens de komende 2 lessen gaan we het hebben over cyberpesten. We beginnen deze les met het beantwoorden van twee vragen over cyberpesten.

Cyberpesten
PDF – 210,4 KB 622 downloads

Wat is cyberpesten nou eigenlijk?

Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’. Het gebeurt vaak via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt. Dit geeft de pester vaak een grotere machtspositie.

De gevolgen bij cyberpesten zijn vaak groter dan bij het ‘gewone’ pesten. Je kunt ja namelijk moeilijker verdedigen, het is vaak een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen.

Er zijn ongekend veel mogelijkheden met cyberpesten. Zo zijn er jongeren die online gamen en tijdens het samen gamen met een vriend of vriendin even het wachtwoord delen. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is, het account blijkt te zijn gehackt door dit ‘vriendje’. Dit gebeurd ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijvoorbeeld: wil je mijn punten hebben, ik speel namelijk toch niet meer zo veel? Vol enthousiasme reageert de ander, JA GRAAG! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) ooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord ingetypt hebben voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle punten in je account hebt staan. Dit is natuurlijk een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (deze heeft ‘je vriend’ veranderd tezamen met het contactadres).

Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten. Zij denken dan dat jij dit bent. Ze weten namelijk niet dat jouw account gehackt is.

 

Soorten van cyberpesten:

  • Bangalijsten (Dit zijn online lijsten waarop namen van meisjes worden gezet die als slet van de school worden uitgemaakt)
  • Haatcomments op youtube, instagram, facebook, tiktok etc.
  • Sextortion (chanteren en/of afpersen door middel van naaktbeelden die van hem/haar zijn gemaakt bijvoorbeeld via de webcam)
  • Pesten via of in what’s app groepen
  • Bedreigen of chanteren met foto’s of video’s waar iemand zich voor schaamt.
  • Spamgroepen op instagram
  • Grooming (Digitaal kinderlokken)
  • Sexting (het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto’s)
  • Profiel misbruik op social media
  • Fake social media accounts en fake apps
  • Trolling (het uitlokken van online ruzies, discussies of emotionele reacties)
  • Identiteit hack
  • Het delen van schokkende media (seksuele foto’s van een meisje tot onthoofdingen)
  • Online loverboy praktijken

We gaan nu naar 2 filmpjes kijken waarin cyberpesten een grote rol speelt op het slachtoffer:

Het verhaal van Amanda Todd:

Uiteindelijk blijkt dat de 'jongen' uit het verhaal van Amanda Todd waarschijnlijk de 35 jarige Aydin C betreft, hij zou de dader van de afpersing van Amanda Todd zijn. Aydin C is een Nederlander afkomstig uit Tilburg en is aangeklaagd door de Canadese politie voor deze afpersing, en hij zou verantwoordelijk zijn voor de zelfmoord van Amanda Todd. Verder is Aydin C. aangeklaagd voor onder andere kinderlokken via internet, bedreiging, stalking en het bezit van kinderporno met als doel dit te verspreiden.