Vrienden maken

Drie tot tien procent van de jongeren voelt zich weleens eenzaam en daarom is er een meldpunt eenzamejongeren.com. En ze zijn ongetwijfeld de enigen niet. Want ook op latere leeftijd komt eenzaamheid regelmatig voor. Niet zo gek: hoe ouder je bent, hoe kleiner je vriendenkring wordt, omdat mensen om allerlei redenen wegvallen. Denk aan verhuizingen, scheidingen of sterfgevallen. Dan kun je op een punt komen dat je denkt: eigenlijk zou ik wel een nieuwe vriend of vriendin willen hebben, en dan het liefst in het echt, niet online. Iemand met wie ik kan lachen, om eens mee naar de film te gaan, aan wie ik kan vertellen hoe ik me voel.

Wat moet je zonder vrienden? Met wie kun je dan praten en lachen? Of what’s appen, twitteren, gamen of bellen? Je vrienden staan altijd voor je klaar.

 

Vul nu onderstaande opdracht in, of je krijgt hem van je docent.

Vrienden Maken
PDF – 127,4 KB 548 downloads

Waar vind ik nieuwe vrienden?

Vrienden maken op school is meestal het makkelijkst. Omdat je vaak samen bent, heb je al snel in de gaten met wie het goed klikt. Maar vrienden maken kan ook op de sportclub, bij muziekles of gewoon in de buurt waar je woont.

Hoe maak ik nieuwe vrienden?

  • Ga naar plekken waar andere jongeren komen die dezelfde dingen leuk vinden als jij.
  • Maak contact met mensen: kijk ze vriendelijk aan en begin een gesprek.
  • Toon belangstelling voor de ander: stel vragen over wat hij of zij leuk vindt.
  • Blijf jezelf: een vriendschap is het sterkst als je allebei jezelf kunt zijn.
  • Soms hebben vrienden geen goede invloed op je. Ze laten je dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Het is de vraag of het dan wel echte vrienden zijn.

 

Ik ben verlegen

Durf je andere mensen niet aan te spreken omdat je verlegen of onzeker bent? Er zijn cursussen waar je kunt leren hoe je daar minder last van hebt, zoals een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus. Vraag hiernaar bij de mentor op school of je huisarts.

Hoe houd ik mijn vrienden?

Vriendschappen gaan niet vanzelf. Je moet er echt tijd voor vrijmaken en er samen aan werken. Zeker als je al lang vrienden bent, is het niet vreemd dat je uit elkaar groeit. Je verandert allebei op deze leeftijd: je gaat naar een andere klas, je krijgt andere interesses, ruzie, of je krijgt een relatie.

Ben je bang dat je vriendschap over is? Praat er dan over met de ander. Misschien kunnen jullie er samen aan werken.


Tips om je vriendschap goed te houden:

  • Maak tijd voor elkaar vrij.
  • Probeer elkaar wat vaker te zien.
  • Haal herinneringen van vroeger op: misschien kun je nog leuke foto’s vinden.
  • Doe samen wat leuks. Als je niet kunt kiezen, doe je nu iets wat de ander wil en de volgende keer wat jij wilt.
  • Als je allebei een relatie hebt, spreek dan ook eens met z’n viertjes af.