Plenda

Leren huiswerk te organiseren en plannen

Het 6 Stappenplan hebben we gemaakt om vooral te leren en ervaren hoe het plannen en bijhouden van het huiswerk voor jou het beste werkt. Krijg je het bijvoorbeeld goed voor elkaar om altijd netjes al je huiswerk op te schrijven, of kom je er achter dat je daar moeite mee hebt. Werk je secuur? Is het wel nodig om voor al het huiswerk alle stappen te volgen? Met het plan zorg je ervoor dat je niets vergeet.

Met het 6 stappenplan deel je je huiswerk op in blokken. 

De 6 Stappen:

  1. Noteer je huiswerk in de klas
  2. Controleer je huiswerkopgaven
  3. Plan je huiswerk (Kun je het in blokjes hakken?)
  4. Vink het ingeplande huiswerk af
  5. Maak je huiswerk (Nummer de taken in de juiste volgorde)
  6. Vink het gemaakte huiswerk af

 

Misschien dat onderstaand filmpje het nog duidelijker maakt:

Wat zijn nou de voordelen?

Een gewoonte is makkelijker vol te houden

Het is makkelijker van iets een gewoonte te maken, door het steeds op dezelfde manier uit te voeren. Vergelijkbaar met de gewoonte iedere ochtend op hetzelfde moment je tanden poetsen. Je hoeft er dan niet te veel over na te denken, waardoor je sneller en makkelijker ‘gewoon’ begint.
Ook als het even wat minder goed gaat weet je hoe je het weer makkelijk op kunt pakken. Je moet het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk maken.

Hoe plan jij je huiswerk nou het beste?

Als je een poosje structureel met het 6 stappenplan werkt krijg je in de gaten bij welke vakken het plannen echt nuttig is. Zo kan het best zijn dat je er na een poosje achterkomt, dat je voor je talen veel fijner werkt door alles in blokjes over meerdere dagen te verdelen. Misschien maak je je wiskunde altijd in de klas al af. Dat hoef je dan natuurlijk niet meer in te plannen, dat is dubbel werk. Je moet het echter wel uitgeprobeerd hebben, zodat je zeker bent van je zaak. Misschien is het wel goed om bij een proefwerkweek wiskunde weer wel te plannen.

Is stap 2 niet overbodig?

Misschien ontdek je wel, door stap 2, dat je heel vaak in Magister (of SOM) moet kijken of in de klassenApp moet vragen, wat je ook alweer opgekregen hebt. Dat is helemaal niet erg. Beter dat je er op tijd achterkomt, dan een dag voor het proefwerk. Ben je nou heel secuur met het opschrijven en bijhouden van je huiswerk, dan kun je na een poosje heus wel stap 2 overslaan.

Het zou trouwens ook zomaar kunnen, dat je docent een beetje laks is met het duidelijk opgeven van huiswerk. Misschien roept hij wel wat op het allerlaatste moment in de klas, als iedereen al zijn jas en tas aan het pakken is. Je kunt hem of haar best vragen op een ander moment het huiswerk op te geven, of om het op het bord te schrijven, zodat jij het op je gemak over kunt nemen.

Laat je af en toe helpen

Je kunt makkelijk iemand vragen jou te helpen met het plannen. Je hebt dan al een manier klaarliggen waar je meteen mee aan de slag kunt. Veel fijner dan dat ze zitten te zeuren of je al je huiswerk gemaakt hebt, terwijl ze dat waarschijnlijk alleen maar doen omdat ze je willen helpen. Om hulp vragen is trouwens best lastig, maar je ouders helpen liever dan dat ze zich zorgen moeten maken.

Het lijkt overdreven om een volgorde (stap 5) te bepalen, maar dat is het niet

Het op volgorde nummeren lijkt misschien overdreven, maar stel nou dat je in tijdnood komt, dan heb je je prioriteiten al gesteld en heb je het minst belangrijke, als het goed is, tot het laatste bewaard. Je kunt de laatste taak verschuiven naar de volgende dag.

Het bewust afronden van taken geeft een voldaan gevoel

Het afvinken van een taak is natuurlijk reuze fijn om te doen. Het werkt heel motiverend, omdat je echt het gevoel krijgt goed bezig te zijn. Je maakt geluksstofjes aan, net als bij een game, als je het volgende level haalt.

 

In de Plenda staan pagina’s met schema’s of lijsten die ingevuld kunnen worden. Als ze vol zijn kun je er hier extra downloaden. Je kunt ze bewaren achterin of achter de voorkant.