Omgaan met kritiek

Iedereen krijgt wel eens met kritiek te maken.

Hoe beter je in je vel zit of hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je waarschijnlijk om kunt gaan met kritiek. De één zal met het krijgen van kritiek beter kunnen omgaan dan de ander.

Waarom vinden we kritiek eigenlijk zo lastig? Kritiek kan vervelend over komen.
Wanneer iemand je vertelt wat je beter kan doen of wat er zou moeten veranderen, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Je kan emotioneel worden of boos en onzeker. Je kan in de verdediging schieten of in de ontkenning. We zien kritiek vaak als een ‘aanval’ op ons als persoon en soms voel je je daardoor afgewezen.

 

Waarom heb ik kritiek nodig?

 • Omdat je niet perfect bent.
 • Omdat je jezelf altijd kunt verbeteren. -> Je kunt veel aan feedback hebben, als je ernaar luistert.


Hoe kan ik goed op kritiek reageren?

 • Luister en ga niet in de aanval.

Probeer de persoon die tegen je praat niet te onderbreken. En Luister naar wat iemand te vertellen heeft. Denk er eens goed over na wat je nu raakt. Als het een punt is waar je je wel in kan vinden, kan je het als een verbeterpunt zien. Zo leer je jezelf ook beter kennen.

 • Focus op WAT degene zegt en niet op WIE het zeg

Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten als iemand kritiek op je heeft, maar probeer eens om een stap terug te zetten van wat er gezegd is en het te bekijken vanuit iemand anders. Soms reageren we zo snel op wat er wordt gezegd dat we niet eens beseffen dat de persoon wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Je zou geneigd kunnen zijn om de persoon op zijn eigen fouten te wijzen. Maar als je kritiek krijgt, zit er meestal een kern van waarheid in. Sta dus altijd open voor kritiek, ook al zit je er niet op te wachten. Het is misschien precies wat je nodig hebt!

Heb een eerlijke kijk op jezelf.

Als je kritiek krijgt, wil dat niet zeggen dat je een mislukkeling bent. Het betekent gewoon dat je fouten maakt, net als iedereen. Neem je voor om aan jezelf te werken.


Raak niet geïrriteerd.
Als je meteen roept dat het allemaal niet klopt, kijk je niet naar je eigen zwakheden. Dit zal jammer zijn want je kan van kritiek veel leren. Kijk eens naar jezelf. Waarom zou je perfect moeten zijn? We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten.

Omgaan met kritiek kan een uitdaging zijn, maar het is iets wat we allemaal tegenkomen.  Of je nu goed omgaat met kritiek of niet, je hebt altijd de kans om het veranderen van iets negatiefs naar iets positiefs. Je kunt het beste maken van alles wat het leven op je afstuurt. Zelfs wanneer het lijkt dat het alleen maar negatief is.

 

We maken allemaal fouten. Leer ervan!!!!Doe de test

Hoe zou jij reageren in de volgende situaties?:

 1. Je leraar zegt dat je je laatste werkstuk hebt afgeraffeld. ‘Je moet meer tijd steken in je voorbereiding’, zegt hij.

Hoe reageer je?

 • Je negeert het. (‘Hij mag me gewoon niet.’)
 • Je accepteert het. (‘Bij het volgende project zal ik beter m’n best doen.’)
 1. Je moeder maakt een opmerking over de rommel in je kamer — en dat terwijl je je kamer net hebt opgeruimd.

Hoe reageer je?

 • Je negeert het. (‘Het is ook nooit goed.’)
 • Je accepteert het. (‘Ik geef toe dat ik iets beter m’n best had kunnen doen.’)

 

 1. Je zusje zegt dat je bazig bent. Hoe reageer je?
 • Je negeert het. (‘En dat zegt zij?’)
 • Je accepteert het. (‘Misschien zou ik iets aardiger tegen haar kunnen zijn.’)

Sommige jongeren raken bij het kleinste beetje kritiek al helemaal overstuur. Geldt dat ook voor jou? Dan doe je jezelf tekort! Waarom? Omdat je er veel aan hebt als je weet hoe je met kritiek moet omgaan — nu en als je volwassen bent.

Ga met je klas de antwoorden bespreken.