Wat kan ik?

Heb je al eens nagedacht over later, wie ben je over tien jaar en wat studeer je of waar werk je? Misschien heb jij al een duidelijk beeld van de toekomst. Zo niet dan is het goed om eens te kijken welke interesses je hebt en wat je al kunt. Download onderstaand werkblad en vul het in.

Werkblad 1
PDF – 202,9 KB 597 downloads

We gaan nu kijken wat je leuk vindt. Er staan hieronder een aantal plaatjes die jij leuk zou kunnen vinden. Je moet 2 personen gaan aankleden met de afbeeldingen die hieronder staan. Je gaat nu de figuurtjes (op de afbeelding hieronder) die bij jou passen in tekenen op het werkblad dat je van je mentor krijgt.

Naast de dingen die jij leuk vindt heb je ook bepaalde eigenschappen, dit noemen we karaktereigenschappen.

Als we het over karaktereigenschappen hebben, bedoelen we bepaalde psychologische karakteristieken van iemand die bepalen hoe deze persoon zich gedraagt in bepaalde situaties. Als we het over een moedig iemand hebben, bedoelen we dus dat hij zich over het algemeen moedig zal gedragen.

Op het eerste gezicht lijkt het niet zo moeilijk om het karakter van iemand te omschrijven. We zien namelijk dat mensen zich over het algemeen op een voorspelbare manier gedragen. Als Jan op een feestje is kijkt hij eerst de kat uit de boom, terwijl Marie direct de eerste persoon aanspreekt die binnen het bereik van haar stem komt.

Toch is het onderzoek naar karaktereigenschappen best lastig. Er is namelijk een aantal factoren die je karakter beïnvloeden. Zo zijn daar:

  1. Je omgeving: als je een moedig karakter hebt, is dat tijdens een oorlog makkelijker in de praktijk te brengen dan binnen een kantoorbaan. En andersom zal een angstig persoon wel moedig zijn als hij zijn familie in veiligheid moet brengen.
  2. De cultuur:sommige culturen sporen gedrag aan dat binnen andere culturen ontmoedigd wordt. Als je het over een karakter hebt, ben je op zoek naar iets dat los van de cultuur bestaat binnen in een persoon.
  3. Overtuigingen: zelfs de meest angstige persoon zal zich moedig kunnen gedragen als hij ervan overtuigd is dat hij niet bang hoeft te zijn. En de meest introverte persoon zal meestal vrijuit spreken als hij weet dat hij in een vertrouwde omgeving is.
Karaktereigenschappen
PDF – 270,3 KB 619 downloads